Збори громадськості на підтримку проведення в Харкові "зеленого референдуму" відбулися 10 червня в Українському культурному центрі "Юність" (Харків). Як повідомили "SQ" у прес-службі Харківської обласної організації Всеукраїнського об'єднання "Свобода" (одного з ініціаторів референдуму), збори визнано нелегітимним через недостатню кількість присутніх членів територіальної громади міста.

За словами голови ХОО ВО "Свобода" Ігоря Швайки, ініціатива рішення на референдумі проблем місцевого самоврядування, зокрема, питання знищення парку ім.Горького та інших зелених зон, для Харкова абсолютно нова. "Сьогодні ми почали шлях, який неодмінно приведе до перемоги. Головний ворог на цьому шляху - розчарування людей у власних силах", - зазначив І. Швайка.

Повторні збори призначено на 24 червня. Місце проведення - УКЦ "Юність", реєстрація учасників розпочнеться о 18.00.

Довідка "SQ". Згідно із законодавством, ініціативна група обласного, міського або районного референдуму створюється на зборах за участю не менше 200 громадян України.

19 травня на засіданні виконкому Харківської міськради було ухвалено рішення про будівництво нової дороги. Для цього на ділянці від вулиці Сумської до вул.Новгородської (у районі вул. Білої акації) необхідно вирубати 503 дерева на території Центрального парку культури і відпочинку ім. Горького (переходить у Лісопарк). 20 травня почалася вирубка дерев, чому намагалися протистояти активісти низки громадських організацій Харкова. У результаті зіткнень між будівельниками, охороною та учасниками акції протесту постраждало кілька людей.

Після цього було висунуто низук ініціатив щодо винесення питання про вирубку дерев у зелених зонах Харкова на референдум. Зокрема, про такі ініціативи заявляли ВО "Свобода" та екс-губернатор облсті, в.о. голови облорганізації партії "Батьківщина" Арсен Аваков.