Харьковчане опять начали вкладывать деньги в незавершенное строительство - участники рынка

Довіра харків'ян до будівельних компаній поступово повертається. Про це 3 серпня у прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" заявив генеральний директор АТЗТ "Курязький домобудівний комплекс" Валерій Вереітинов.

"Обсяг реалізації житла з 2008 р. упав майже в 10 разів. Але зараз уже з'являється якась стабільність, процес реалізації житла інтенсифікується, а це джерело, за рахунок якого будівельні компанії живуть. Раніше попитом користувалося незавершене будівництво, тобто люди вкладали гроші на першому етапі будівництва. Співвідношення було таким: 60% вкладень - у незавершене будівництво, 40% - у готові об'єкти. У 2009 р. люди перестали довіряти будівельним компаніям, і показники, стали, відповідно, 10% і 90%. Зараз знову повернулося співвідношення 40% на 60%, тобто громадяни стали довіряти будівельним компаніям, тим, хто дійсно будує", - повідомив В.Вереітинов.

Як зазначив керівник АТ "Житлобуд-2" Олександр Конюхов, період шокової терапії для будівельних компаній пройшов. "Минулий рік був важким і з фінансової, і з психологічної точок зору. Але основні гравці будівельного ринку пристосувалися, вижили і користуються кредитною довірою. Зараз спостерігається традиційне літнє затишшя, але ми очікуємо пожвавлення на ринку восени", - зазначив О. Конюхов. За його словами, цього року "Житлобуд-2" планує здати в експлуатацію близько 30 тис. кв. м житла, з них 15 тис. кв. м уже здано.

За словами голови правління ВАТ "Трест "Житлобуд-1" Олександра Харченка, компанія має намір цього року ввести в експлуатацію 60 тис. кв. м житла. Як повідомив директор ТОВ "Фірма "Т.М.М." Олександр Полотненко, компанія вже здала цього року 6,1 тис. кв. м і планує здати ще два об'єкти, що в сумі складе близько 30 тис. кв.м. За інформацією В.Вереітинова, підприємство вже здало 25 тис. кв. м і планує здати у вересні ще 11 тис. кв.м.

"Відповідно з передвиборчою програмою президента в Україні необхідно будувати по 100 тис. квартир на рік, за 10 років - 1 млн. квартир. У 2009 р. в Україні ввели в експлуатацію 0,13 кв. м житла на людину, в Росії - 0,43, в Білорусі - 0,56, у Китаї - 1 кв. м", - повідомив О.Харченко.