Харьковское облуправление юстиции опровергло информацию об отказе регистрировать председателя облорганизации ВО "Батьківщина"Головне управління (ГУ) юстиції в Харківській області спростувало інформацію про відмову реєструвати Арсена Авакова як голову обласної парторганізації Всеукраїнського об'єднання "Батьківщина". Текст спростування розміщений на сайті ГУ юстиції в Харківській області.

"Головне управління юстиції в Харківській області заявляє про відверто недостовірний характер інформації, розміщеної останнім часом у багатьох інтернет-виданнях за заявами представників політичної партії "ВО "Батьківщина". Вони повідомляють про нібито навмисне перешкоджання Головним управлінням юстиції у Харківській області у взятті до відома інформації про зміни у складі керівних органів Харківської обласної організації цієї партії", - йдеться в повідомленні.

За інформацією ГУ юстиції, вперше документи про зміни в керівному складі облорганізації "Батьківщини", у тому числі про обрання головою А.Авакова, подані 22 липня. У встановлений законодавством термін ГУ юстиції 2 серпня відмовило у взятті до відома інформації про зміну керівних органів, оскільки не були надані документи, що підтверджують дотримання облорганізацією положень статуту партії. Крім того, за інформацією, яка містилася в Єдиному реєстрі громадських формувань на момент розгляду управлінням юстиції представлених документів, деякі особи, обрані до складу керівних органів облорганізації "Батьківщини", одночасно були членами інших партій. Так, А.Аваков та Андрій Руденко входили до складу керівних органів обласної організації політичної партії "Наша Україна", Світлана Семко та Віталій Маляренко були членами політичної партії "За Україну", Ірина Єфремова входила до складу керівних органів Печенізької районної організації партії "Собор" . "Зазначене суперечить ч.2 ст.6 Закону "Про політичні партії", де передбачено, що громадянин України може перебувати одночасно лише в одній політичній партії", - підкреслюється в повідомленні.

Як відзначили в ГУ юстиції, вони не зареєстрували А.Авакова не через нібито перешкоджання з боку управління юстиції, а через "неякісну роботу юристів обласної організації, які не надали належним чином оформлені документи".

За підсумками розгляду документів, поданих облорганізацією "Батьківщини" 26 серпня, на 10.00 6 вересня рішення ще не прийняте.

"Користуючись випадком, повідомляємо керівництву ВО "Батьківщина", зокрема, панам Олександру Турчинову і Миколі Томенку, які заявляють, що в Харківській області партія вже чотири місяці не може зареєструвати нового голову осередку, що конференція, на якій вирішувалося питання про обрання Арсена Авакова головою організації, відбулася 29 червня, а документи в управління юстиції перший раз були надані 22 липня", - йдеться в повідомленні.

Довідка "SQ". Як повідомив офіційний сайт Блоку Юлії Тимошенко, ГУ юстиції в Харківській області відмовилося реєструвати А.Авакова як нового голову обласної парторганізації ВО "Батьківщина". Як заявила заступник голови Харківської обласної організації ВО "Батьківщина" з політико-правових питань С.Семко, посадові особи управління "діють з перевищенням службових повноважень, зловживаючи владою та службовим становищем". "Право приймати таке рішення не передбачено жодним нормативним актом. Дії посадових осіб харківського управління юстиції порушують право обласної організації "Батьківщини" на свободу об'єднання громадян в політичні партії і громадські організації, яке закріплене в ст. 36 Конституції України, і є втручанням у внутрішню діяльність партії", - відзначила С.Семко.

21 квітня А.Аваков був призначений в.о. голови Харківського обласного відділення ВО "Батьківщина". 29 червня на партконференції ХОО ВО "Батьківщина" А.Аваков був обраний головою облорганізації партії.