"Якщо Харківський академічний театр опери й балету ім.Лисенка (ХАТОБ) перейде в державну власність та одержить фінансування з держбюджету, то за аналогією з національними театрами Києва, Львова й Одеси наше фінансування збільшиться в чотири рази", - заявила 10 вересня "SQ" директор театру Любов Морозко.

За її словами, зараз фінансування йде теж з держбюджету, але у вигляді субвенцій обласному бюджету, після переходу в держвласність фінансування буде відбуватися прямо з держбюджету. "На 2010 р. фінансування театру становить 22 млн.грн. Наш театр - це чотири театри в одному, що вимагає певних витрат. Дуже дорого обходиться утримання будинку театру", - відзначила Л.Морозко.

"У свій час будинок театру було останнім словом в архітектурі, воно виконано в стилі постмодернізму. За таким проектом побудована мерія в Бостоні (США), оперний театр в Осло (Норвегія). Але оскільки харківський театр 20 років був довгобудом, вольовим рішенням його доробили й здали в експлуатацію, не довівши ідею проекту до кінця. Передбачалося, що це буде будівля-трансформер - придатна для проведення святкових заходів і для проведення театральних вистав", - відзначила Л.Морозко.

Довідка "SQ". Проект передачі ХАТОБа з комунальної в держвласність погоджений у Фонді держмайна й у Мінекономіки. Міністерство фінансів проект не погоджує, посилаючись на недолік засобів у держбюджеті для фінансування театру. Керівництво театру планує ще раз звернеться в Мінфін і попросити чиновників розглянути питання передачі театру.

У театрі два зали для глядачів: великий на 1500 місць і малий на 400 місць (у ньому зараз розташований кінотеатр "Кінопалац"). У репертуарі театру - близько 50 опер і балетів.