Міністерство промислової політики України просить Кабінет міністрів посприяти поповненню обігових коштів Харківського державного авіаційного виробничого підприємства (ХДАВП). Про це на нараді з питань розвитку та підтримки промислового сектора економіки на регіональному рівні під головуванням прем'єр-міністра Миколи Азарова повідомив міністр промислової політики Дмитро Колесников, повідомив "Транспортний бізнес".

"Київське авіапідприємство "Авіант" минулого року було підтримано тим, що були випущені цінні папери на 1,7 млрд.грн. А в Харкові у нас 330 млн.грн. залишилися непокритими. Якщо цього року ми виділимо ці 330 млн.грн ., ми дамо можливість ХДАВП брати кредити", - відзначив Д. Колесніков. Міністр додав, що за допомогою цих коштів підприємство отримає можливість добудувати два літаки, які вже майже готові. Після завершення цих контрактів, можливо, буде виконання інших замовлень, якими, за словами міністра, підприємство забезпечено на найближчі два роки.

Довідка "SQ". ХДАВП неодноразово виставляв на Українську міжбанківську валютну біржу (УМВБ) облігації серії G на суму 330 млн.грн., проте так і не зміг їх продати через відсутність заявок.

Основною продукцією ХДАВП є літаки, розроблені в АНТК ім.O.Антонова. На початку 90-х рр. XX ст. ХДАВП перейшло на виробництво Ан-74 для потреб комерційної авіації, а починаючи з 1999 р. серійно виробляє регіональний турбогвинтовий Ан-140. У 2007-2008 рр. ХДАВП передав Лівії літак Ан-74, у травні 2009 ХДАВП передало лівійським замовникам Ан-74ТК-300. У 2010 р. завод планує випустити три літаки Ан-74, один (Ан-74-Т-200А) призначені для постачання в Єгипет, ще два (Ан-74-ТК-200С) - до Лівії. Кредиторська заборгованість ХДАВП становить 1,5 млрд.грн.