Спільний проект Європейського Союзу, Програми розвитку ООН і Харківської облдержадміністрації (ХОДА) "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду" впроваджується в регіоні з 2008 р. 17 серпня відбулося третє засідання обласної координаційної ради проекту, під час якого обговорювалися умови для успішного його завершення.

Начальник Головного управління зовнішньоекономічних зв'язків ХОДА Ігор Матюшенко повідомив, що в області реалізується 49 мікропроектів, зокрема, у Близнюківському, Богодухівському, Великобурлуцькому, Золочівському, Ізюмському, Нововодолазькому, Первомайському та Сахновщинському районах. Повністю завершені 9 мікропроектів. "Головною проблемою для успішного завершення проектів є недостатнє співфінансування з боку місцевих бюджетів - партнерів проекту. Найбільші труднощі в Близнюківському і Богодухівському районах, де не вистачає близько 70% фінансування", - зазначив І.Матюшенко.

У рамках програми, зокрема, у Великобурлуцькому районі були замінені вікна в одній із шкіл, в Ізюмському - відремонтована амбулаторія, закуплено медобладнання, замінено вікна та двері в одній із шкіл, у Сахновщинському - придбаний автобус для школи.

За словами заступника голови ХОДА Юрія Сапронова, 50% коштів на реалізацію мікропроектів виділяє ЄС і ПР ООН, 45% - місцеві ради і 5% - громади (громадські організації, спонсорство). Для реалізації програми необхідно понад 6 млн. грн., поки вона профінансована на 35 - 40%. "Попередня влада приділяла цій програмі недостатньо уваги", - відзначив Ю.Сапронов. За його словами, повністю завершити реалізацію мікропроектів планується в 2011 р.

Довідка "SQ". Пріоритетними сферами для впровадження мікропроектів є охорона здоров'я (підтримка мережі фельдшерсько-акушерських пунктів); енергетика (енергозберігаючі заходи, збільшення використання поновлюваних джерел енергії); навколишнє середовище (утилізація відходів, знешкодження запасів пестицидів); водопостачання (споруду водогонів, заміна фільтрів); місцевий транспорт (подолання ізольованості в сільській місцевості, автобуси для шкіл).