У Харківській області цього року вироблено 129 тис.т цукру (у 2010 р. було вироблено 61,9 тис.т). Про це 13 грудня повідомив "SQ" генеральний директор асоціації "Харківцукор" Юрій Ільченко. За його словами, в області завершили переробку буряка всі заводи, крім Мурафського цукрового заводу (Краснокутський р-н). У цього підприємства залишилося буряка приблизно на місяць роботи. За цей час завод виробить ще близько 2 тис.т цукру, і загальний обсяг його виробництва в області за сезон складе 131 тис.т. У результаті область повністю забезпечена цукром власного виробництва (річний обсяг споживання складає 110-144 тис.т).

Як зазначив Ю.Ільченко, зараз заводи проводять розрахунки з товаровиробниками, які постачали їм буряк. "Заводи асоціації уточнюють обсяги розрахунків і намагаються швидко віддати гроші товаровиробникам, щоб мотивувати їх сіяти буряк і наступного року. За інформацією обласного сільгоспуправління, на 2012 р. за посіви буряків підготовлено 55 тис.га", - зазначив Ю.Ільченко.

За його словами, мінімальна закупівельна ціна на буряк і на цукор наступного року збережеться така ж, як і в цьому сезоні. Зараз заводи декларують оптово-закупівельну ціну на рівні 8 грн. за кілограм цукру. "Реальна ціна закупівлі опустилася до 6 грн. за кг. Це тимчасове явище, тому що в сезон цукроваріння ціна завжди знижується, а потім - зростає", - зазначив Ю.Ільченко.

Довідка "SQ". У Харківській області в 2011 р. планувалося провести 116-118 тис.т цукру. В області працює вісім цукрозаводів.