"Перспективи" Земельного банку "(Харків) після введення тимчасової адміністрації залежать від позиції і дій Нацбанку (НБУ)", - заявив "SQ" президент АТЗТ "СК "ЛЕММА" Сергій Чернишов ("ЛЕММА" - акціонер банку).

Як зазначив С. Чернишов, на даний момент "ЛЕММА" як акціонер "Зембанк" зробила все від неї можливе для порятунку банку. Було прийнято рішення про збільшення статутного капіталу на 50 млн.грн. Для відновлення роботи банку з одним з акціонерів "ЛЕММА" - британською компанією "Lemma Kosmos" - була узгоджена сума додаткового внеску в капітал "Земельного банку". Але рішення іноземних акціонерів було припинене у зв'язку з відсутністю рішення НБУ про зняття обмеження на роботу "Зембанку" з акціонерами. Для публічних акціонерів залучення додаткових коштів у банк має сенс тільки тоді, коли у них є можливість побудови плану розвитку банку відповідно до своєї стратегії інвестування, відзначив С. Чернишов. Але навіть за цих умов страхова компанія "ЛЕММА" та її дочірні підприємства зробили все можливе для підтримки банку.

За словами С. Чернишова, введення тимчасової адміністрації і мораторію НБУ на задоволення вимог кредиторів строком на три місяці покликані фінансово підтримати банк і зроблені для стабілізації діяльності "Земельного банку". Підставою введення тимчасової адміністрації в "Зембанк" є падіння показника його ліквідності. У свою чергу причиною зниження ліквідності банку стало набрання чинності постанови Кабміну № 52 (від 28.01.09), яке зобов'язало органи місцевого самоврядування в терміновому порядку перевести всі свої кошти через казначейство з комерційних банків до державних банків. У 2006 р. банк став переможцем конкурсу по залученню тимчасово вільних коштів місцевих бюджетів на депозитні рахунки і активно співпрацював з місцевими бюджетами м. Києва і Харкова. Обороти залучених банком ресурсів склали до 0,6 млрд. грн. В результаті прийняття постанови Кабміну місцеві бюджети звернулися до "Зембанку" з вимогою вилучення своїх депозитів. Банк зіткнувся з проблемою дострокового повернення ресурсів, які були розміщені в активні операції у відповідності зі строками залучення тимчасово вільних коштів місцевих бюджетів. "Зембанк" негайно звернувся до НБУ за отриманням стабілізаційного кредиту для підтримки ліквідності, але отримав його лише через три місяці в розмірі 70 млн. грн. Так, на 1.05.2010 р. банком були повернуті місцевим бюджетам грошові кошти в сумі 341,7 млн. грн. Як зазначив С. Чернишов, на 13 травня банк має зобов'язання перед місцевими бюджетами в сумі 43,7 млн.грн.

C. Чернишов також повідомив, що кредитні кошти рефінансування були отримані від НБУ під заставу, надану основним акціонером банку. При наданні рефінансування НБУ ввів ряд істотних обмежень на діяльність банку, серед яких заборона на проведення операцій з постійними клієнтами та акціонерами банку. У результаті банк втратив джерела стабільного прибутку, ресурсів для підтримки ліквідності та платоспроможності, наслідком чого стало виникнення недовіри та панічних настроїв серед клієнтів і вкладників банку. Проте, за словами С. Чернишова, банк продовжував виконувати свої зобов'язання перед клієнтами.

За інформацією банку, в період з 2009 р. до 2010 рр.. "Зембанк" зменшив розмір депозитного портфеля вкладів фізосіб головного банку на 30,54 млн.грн., На 1 тис. 320 чол. скоротив чисельність вкладників-фізосіб, виплачує відсотки за депозитами фізосіб. З лютого 2009 р., коли банк зіткнувся з проблемою платоспроможності, була погашена заборгованість по пенсійним рахункам (з лютого до квітня 2009 р. банк розрахувався з 326 пенсіонерами). За програмою погашення заборгованості перед вкладниками, сума вкладу яких становить до 5 тис.грн., 450 вкладникам було виплачено 700 тис.грн. За програмою роботи з вкладниками, розмір депозитів яких становить 100 тис.грн. і більше, банк пропонує схеми заліку в обмін на заставне майно - квартири, будинки, земельні ділянки. На 1 березня 2010 р. в результаті такого заліку банк розрахувався з вкладниками на 6,47 млн.грн.

"Причиною втрати банком ліквідності стало набрання чинності постановою Кабміну № 52 не дивлячись на протести проти запровадження цього документа президента України і НБУ", - відзначив С. Чернишов.

Довідка "SQ". Національний банк України постановою № 231 від 11 травня ввів тимчасову адміністрацію в ПАТ "Земельний банк" (Харків) терміном на шість місяців - з 12 травня до 11 листопада.

Харківський акціонерний комерційний земельний банк створений в 1990 р. шляхом реорганізації Харківського міжгалузевого комерційного банку "Харьковагрокомінтербанк". II квартал 2009 р. банк завершив з прибутком 2,246 млн.грн. Активи банку на 1 липня 2009 склали 809,560 млн.грн., у т.ч. кредити фізичним особам - 21,245 млн.грн., юридичним - 531,236 млн.грн. Зобов'язання банку склали 550,203 млн.грн., у т.ч. кошти юридичних осіб - 185,396 млн.грн., фізичних - 162,472 млн.грн. Статутний капітал банку склав 230 млн.грн., регулятивний капітал - 251,561 млн.грн. На 1 липня акціонерами банку були АТЗТ "Страхова компанія "Лемма" (Харків, безпосередня участь (БУ) - 99,7239%), Сергій Чернишов (БУ - 0,0007%, опосередкована участь - 99,7239%).