Іпотечне кредитування в Україні оживе, якщо банки пом'якшать його умови. Про це 3 серпня у прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" повідомив президент асоціації "Регіональне будівництво", голова правління ВАТ "Трест "Житлобуд-1" Олександр Харченко.

"Зараз іпотека практично не працює, банкіри негативно ставляться до кредитування будівництва. Міністрества фінансів півтора місяці тому назвало банки-кредитори, будівельні компанії, а також будинки, будівництво яких необхідно профінансувати. Будівельникам дали доручення у п'ятиденний термін звернутися в банки, банкам - у двотижневий термін дати відповідь. Але не змінилося нічого. Банки пропонують будівельним компаніям кредити під 27-29% під тверду заставу, незважаючи на доручення прем'єр-міністра і міністра фінансів кредитувати під майнові права. А адже банкіри мають можливість кредитувати, при цьому ситуацію на ринку могли б врятувати 10 млрд.грн.", - зазначив О.Харченко.

Як заявив керінвик АТ "Житлобуд-2" Олександр Конюхов, іпотечне кредитування в нинішньому вигляді "нікому не потрібно". "Щоб запрацювала іпотека, потрібно змінити умови: зменшити відсоткові ставки та умови кредитування, наприклад, розмір першого внеску. Пам'ятайте, раніше він був нульовий, а зараз 50%! Знайти зараз 30% - це неймовірний випадок!" - підкреслив О. Конюхов.

"Поки що відновлення іпотечного кредитування існує тільки на папері. От була в держбюджеті програма доступного житла. На неї планували виділити 1 млрд.грн., але вже залишилося 400 млн.грн. після коригування бюджету. З іншого боку, державна іпотечна установа випустила цінних паперів на 2 млрд. грн., які після рефінансування повинен викупити Ощадбанк. Але до пуття цю програму не довели: чи то кредитувати покупців доступного житла (30% держава кредитує безпосередньо, і 70% кредитують банки під знижений відсоток), чи будуть кредитуватися юридичні особи. А ми, як правило, бюджетні гроші отримуємо, починаючи з вересня. На папері все добре, але поки банки негативно ставляться до кредитування будівельників. Така, очевидно, політика Національного банку України (НБУ). Минулого тижня на нараді у віце -прем'єра Сергія Тігіпка навіть висловлювалося припущення, що це щось особисте у глави НБУ Володимира Стельмаха. Говорили, що НБУ купив за однією адресою два десятки квартир, але будинок вже три роки не будується, і Стельмах вважає, що всі будівельники - бандити" , - повідомив О.Харченко.

Як зазначив генеральний директор АТЗТ "Курязький домобудівний комплекс" Валерій Вереітинов, до того, як буде досягнуто рівня обсягів кредитування, які були до кризи 2008 р., пройде ще "не один рік".