Харківська міська санітарно-епідеміологічна станція на сьогодні дала дозволи на реалізацію кавунів трьом точкам продажу. Про це 11 липня повідомила головний санітарний лікар міста Ірина Зубкова, передав сайт Харківської міськради.

За інформацією І.Зубкової, для підприємців, що торгують баштанними, виділено п'ять точок реалізації. Товар, досліджений міською СЕС, уже завезли на три точки. Всі три майданчики, де вже можна придбати перевірену продукцію, знаходяться на Салтівці: по вул. Блюхера, 23, вул. Героїв Праці, 28, пр. 50-річчя ВЛКСМ, 49/8.

І.Зубкова підкреслила, що рівень нітратів у досліджених партіях склав 26 мг/кг за норми в 60 мг/кг.

За словами головного санлікаря Харкова, підприємець, що бажає займатися реалізацією кавунів, повинен звернутися до управління споживчого ринку Харківської міськради, отримати реєстраційну карту і надати свій товар на дослідження до міської СЕС. Точки продажу визначає керівництво адміністрації району, потім їх затверджує управління споживчого ринку. Підприємцю, який уже отримав результати аналізів своєї продукції, на вибір надають кілька точок продажу.

І.Зубкова також зазначила, що на вимогу покупця реалізатор зобов'язаний надати йому реєстраційну карту, результати досліджень продукції в СЕС і власну санітарну книжку. Санлікар уточнила, що несумлінні продавці нерідко пред'являють покупцеві тільки документи, що засвідчують закупівлю товару.

Довідка "SQ". У 2011 р. Харківська обласна СЕС виявила підвищений вміст нітратів у кавунах і динях, які реалізувалися на торговельних лотках Харкова, Мерефи Харківського району, КП "Центральний ринок" Ізюмського району, а також в сел. Високий на трасі Харків-Сімферополь. З відібраних 418 проб баштанних у 10 зразках досліджених проб встановлено перевищення масової частки нітратів у кавунах і динях.