В Харькове проходит акция против задержания сотрудниками СБУ историка Р. ЗабилогоХарківська правозахисна група (ХПГ) 15 вересня проводить пікет Управління СБУ в Харківській області. Як повідомили "SQ" організатори акції, правозахисники протестують проти затримання співробітниками СБУ історика, директора музею "Тюрма на Лонцького" Руслана Забілого. У пікеті беруть участь близько 20 осіб. Вони тримають плакати "Ні свавільнім затриманням!", "Свободу людині - свободу історії!", "Історія для народу, а не для спецслужб", "Приховування злочину - теж злочин".

За словами представника ХПГ Людмили Клочко, ця акція - всеукраїнська й відбувається в різних містах країни. Л.Клочко зазначила, що це попереджувальний пікет, і конкретно до Харківського облуправління СБУ у ХПГ претензій немає. Організатори акції написали звернення до президента України Віктора Януковича, однак поки реакції на нього не було.

Довідка "SQ". Р.Забілого працівники СБУ затримали 8 вересня в Києві. Його звинуватили в тому, що він нібито хотів передати третім особам матеріали, що становлять державну таємницю. У Р.Забілого вилучили персональний ноутбук і цифрові носії. За словами історика, працівники СБУ радили йому "задуматися про свою сім'ю" і пропонували зайнятися викладанням у школі.